به مناسبت عید سعید غدیر خم:

ساخت وبلاگ

سال دهم هجرت بود. پيامبر (ص) به قصد انجام اعمال حج از مدينه به مكه سفر كردند. سفر ايشان، به اطلاع مسلمانان نواحي مختلف رسيده بود. از اين رو گروه‌هاي بسياري براي اينكه اعمال حج را در حضور پيامبر انجام دهند، به مكه آمده بودند و همراه ايشان حج گزاردند. پس از مراسم حج و سخنراني هاي گوناگوني كه رسول اكرم در مكه (منی) ايراد نمودند، كاروان ها تصميم گرفتند به مدينه بازگردند. همه آمدند تا در روز 18 ذیحجه به صحراي كوهستاني جحفه رسيدند. در كنار غدير خم. در اين محل جبرئيل بر پيامبر نازل شد و اين آيه (تبلیغ) را بر ايشان خواند:

يا اَيُّها الرَّسولِ بَلِّغ ما اُنزِلَ اِلَيك مِن رَبِّك وَ اِن لَم تَفعَل فَما بَلَّغتَ رِسالَتَهُ وَ اللهُ يَعصِمُك مِنَ النّاس اِنَّ اللهَ لا يَهدي القَومَ الكافِرينَ (مائده 67)

نکات آیه: (برگرفته از تفسیر نور)

1- آیه با حرف ندا شروع شده است که تأکید را نشان میدهد یاایها الرسول....

2- در آیه واژه رسول آمده نه نبی . نفرموده یا ایها النبی. ( رسول از نبی خاص تر و مقام رسول از مقام نبی والاتر است) لذا  این ابلاغ بند به رسالت توست نه نبوت تو . (یا ایها الرسول ...)

3- خودت باید حرف ما را به طور کامل و با صراحت به همه برسانی نه به دیگران بدهی اعلام کنند ( بلغ ما انزل الیک من ربک)

4- این پیام پیام خود خداست ما انزل الیک من ربک است

5- در این پیام رشد و تکامل و تربیت نهفته است ( من ربک) رب از مربی است 

6- این ولایت انتصابی است نه انتخابی . ما انزل الیک من ربک است.

7- حکم ولایت را خدا صادر و ابلاغ میکند نه شخص دیگری . (ما انزل الیک من ربک)

8- اگر پیام را نرسانی 23 سال رسالت تو انجام نشده است فان لم تفعل فما بلغت رسالته

9- ولایت بند به رسالت است فما بلغت رسالته . هرکس این ولایت را نپذیرد 23 سال رسالت تو را نپذیرفته است.

10- این ولایت انتصابی است نه انتخابی.  (فما بلغت رسالته)

11- پیام را برسان و نگران نباش خدا تو را حفظ میکند (والله یعصمک من الناس)

12- معلوم میشود عده ای تهدید برای رسالت در ابلاغ ولایت اند (ولله یعصمک من الناس)

13- خود خدا حافظ رسالت و ولایت و ابلاغ کننده ولایت (و مدافعین از حریم ولایت ) است. (ولله یعصمک من الناس)

14- کسی که ولایت را قبول ندارد خدا او را هدایت نمیکند (والله لا یهدی القوم...)

15- اقوامی که ولایت را انکار کنند هدایت نمیشوند و کافر هستند. (لایهدی القوم الکافرین)

 

خطبه غدیریه:

پیامبر بعد از نزول آیه تبلیغ، در خطبه غدير با خطاب "اي گروه مردمان" سخن مي‌گويند! نه تنها مردمان حاضر در غدير خم در روز 18 ذيحجه سال دهم هجري، نه تنها مردم مكه و مدينه، نه تنها مسلمانان آن روز، بلكه هر انساني در هر زماني و در هر زميني كه هست، پيامبر اكرم با او سخن مي‌گويند. "پيام غدير" مانند "پيام نبوت" پيامي به همه نسلها در همه دورانها و در همه مكانها است.

بخشهايي از خطبه غدير:
1- فاعلموا معاشر الناس! ان الله نصبه لكم ولياً و اماماً مفترضاً طاعته
اي گروه مردمان! بدانيد خدا او (علي) را بر شما ولي و امام قرار داده است. اطاعت او را برشما واجب نموده است.

2- معاشر الناس!ان علياً و الطيبين من ولدي هم الثقل الاصغر و القرآن الثقل الاكبر فكل واحد منبيء عن صاحبه و موافق له لن يفرقا حتي يردا علي الحوض.
اي گروه مردمان! علي و پاكان از فرزندانم (كه از نسل اويند) ثقل اصغرند و قرآن ثقل اكبر است. هر يك از ديگري خبر مي دهد و با آن توافق دارد. اين دو از هم جدا نمي‌شوند تا در حوض كوثر بر من وارد شوند.

3- معاشر الناس! انا صراط الله المستقيم الذي امركم باتباعه ثم علي من بعدي ثم ولدي من صلبه ائمه الهدي يهدون بالحق و به يعدلون.
اي گروه مردمان! منم راه مستقيم خدا كه شما را به پيروي از آن امر فرموده است. پس از من علي است، سپس فرزندانم از نسل او، اماماني كه به سوي حق هدايت مي كنند و به ياري حق به عدالت رفتار مي كنند.

4- الا ان الخاتم الائمه منا القائم المهدي
بدانيد! آخرين امام از ما قيام كننده مهدي است.

5- معاشر الناس! قولوا الذي قلت لكم و سلموا علي عليٍّ بامره المومنين... و قولوا "الحمد لله الذي هدانا لهذا و ما كنا لنهتدي لو لا ان هدانا الله"
اي گروه مردمان! آنچه به شما گفتم بگويد و بر علي به عنوان اميرالمومنين سلام كنيد... و بگوييد: "حمد و سپاس خداي را كه ما را بر اين امر هدايت فرمود و اگر خداوند هدايت نمي‌كرد ما به هدايت نمي‌رسيديم."

6- مَن كنتُ مَولاهُ فَهذا عَلي مَولاهُ
آن کس که من مولای اویم پس این علی مولای اوست.

آن‌گاه در حق كساني كه علي را ياري كنند، دعا كردند و آنان را كه او را ترك گويند نفرين نمودند. پس از آنكه مراسم رسمي اعلان جانشيني علي بن ابي طالب به پايان رسيد، و چگونگي سرپرستي امت پس از پيامبر (براي آخرين بار به صورت رسمی)روشن گرديد (و معين شد سرپرستان و پيشوايان مردم بعد از رسول خدا، علي و فرزندان از نسل او مي باشند) اين آيه (اکمال دین) نازل شد:

... الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن دِينِكُمْ فَلاَ تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا... (مائده 3)

 

پس از آن مردمان آمدند و به امر پيامبر با علي بيعت نمودند و ايشان را مولاي خود ناميدند. دست او را فشردند و پذيرفتند كه علي امام و پيشواي آنان باشد و با حضرتش بيعت كردند. رسول اكرم درباره او فرمودند: او را اميرالمؤمنين بناميد و نيز فرمودند اين لقب جز بر حضرت علي (ع) بر كسي سزاوار و شايسته نيست. برخي از تاريخ نويسان نوشته اند كه رسول اكرم سه شبانه روز در سرزمين غدير ماندند تا همه بتوانند با حضرت علي بيعت كنند. (زيرا جمعيت حاضرين در غدير بسيار زياد بود)

قرآن در آیه ولایت می فرماید: «انما ولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاه و یؤتون الزکوه و هم راکعون »(مائده 55)
انما حصر است این است و جز این نیست که ولی شما خدا و رسولش است النبی اولی بالمؤمنین من انفسهم و پس از آن وجود مقدس امیرالمؤمنین و ائمه اطهار – علیهم السلام – ولی مؤمنان هستند. در روز غدیر پیامبر این ولایت را معرفی فرمودند.
البته اعلام این ولایت و این بیعت فقط مال روز غدیر در حجه الوداع نبود. دعوت رسول الله و دین ایشان جهانی بود حضرت خطبه شان برای همة مردم جهان و اعصار بود چرا که می فرمودند همة حاضران به غایبان بگویند و پدران به فرزندانشان و آنها هم به فرزندانشان تا آخر زمان این سفارش را برسانند پس ما هم که امروز این جا جمع شده ایم باید ضمن قبول قلبی ولایت امیرالمؤمنین، با آن حضرت بیعت انجام دهیم.

پيامبر اكرم از اين روز به عنوان "برترين عيد امت"ياد نموده‌اند. و سفارش شده که مسلمانان هنگامي كه در روز غدير به يكديگر مي رسند، دست يكديگر را مي فشارند و مي گويند:   "الحمدلله الذي جعلنا من المتمسكين بولايه اميرالمومنين و الائمه المعصومين ـ عليهم السلام ـ "
نکته آخر: چهار رکن (واقعه) که اساس مذهب تشیع بوده و مثل حلقه زنجیر به هم متصل است: مبعث- عاشورا- غدیر – ظهور، که اگر هر یک فراموش شود صدمه زیادی به شیعه وارد می شود. در واقع بعثت پیامبر(ص) بعد از توحید مهم‌ترین رکن است و غدیر تکمیل کننده بعثت است و عاشورا احیا کننده غدیر و بعثت است و در نهایت انتظار و ظهور که همه این‌ها و اهداف آنها را احیا خواهد کرد.

 

در پایان پیشنهاد می گردد که روز بعد از رحلت پیامبر گرامی اسلام بعنوان "روز ولایت و امامت" در تقویم سالانه درج گردد و این روز به جهت اولین سالگرد اجرای فرمان الهی مبنی بر انتصاب امیرالمومنین به امامت امت (روز 18 ذیحجه سال 10 هجری روز تصویب و ابلاغ قانون الهی مبنی بر امامت علی ابن ابیطالب بوده و روز 29 صفر سال 11 هجری روز اجرای این قانون بوده است) بزرگ و گرامی داشته شود.

علي در عرش بالا بي نظير است/ علي بر عالم و آدم امير است/ به عشق نام مولايم نوشتم/ چه عيدي بهتر از عيد غدير است

:: وبلاگ شخصی امیر خسروی ::...
ما را در سایت :: وبلاگ شخصی امیر خسروی :: دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : khosravi1359o بازدید : 171 تاريخ : پنجشنبه 14 آذر 1398 ساعت: 16:45